Zwemmen in chloorarm water

Zwemmen in chloorarm water

Een zwembad in de tuin is de droom van zeer veel mensen. In die droom is het water ook steeds kraaknet, helder en glinsterend in de zon. Om te zorgen dat deze grote hoeveelheid water mooi helder en vooral hygiënisch is en blijft, dien je uiteraard rekening te houden met enkele voorwaarden. Onze zwembadexperts duiken er samen met je in!


#1 Voldoende circulatie

Eerst en vooral moet er in het volledige zwembad voldoende circulatie zijn. De plaats waar de skimmers, bodempot en de inspuiters worden voorzien is dus van cruciaal belang. Net zoals het debiet van de pomp en de filter natuurlijk.

#2 Gezonde waterkwaliteit

Verder moet het water worden ontsmet zodat je in alle veiligheid kan genieten van je zwembad. Hierover bestaan zeer veel theorieën en zeer veel nieuwigheden. De meest gekende zijn uv ontsmetting, ozon, hydrolyse, zoutelektrolyse en de chloor en zuur regeling.

Voordat we over de onderhoudsproducten beginnen, is het vooral belangrijk om te weten dat een goed onderhoud van het zwembad de eerste en meest belangrijke stap is naar een gezonde waterkwaliteit. Hiermee bedoelen we regelmatig de mandjes en filters grondig spoelen en ook de rolluikbak niet vergeten. Het vuil dat je zo uit het water haalt hoeft niet langer chemisch te worden afgebroken.

 


#3 Ontsmetting van het water

Natuurlijk kan je niet al het vuil pro-actief verwijderen uit het water. Daarom lichten we kort de meest gangbare automatische ontsmettingssystemen hier toe.

Elke zwembad bouwer is het er over eens dat de meest gebruiksvriendelijk manier om het water schoon te houden chloor is. Maar voor velen heeft chloor toch een negatieve bijklank. Bij het woord alleen al denkt men spontaan aan de geur van het publiek zwembad uit onze jeugd of naar de overijverige kuisvrouw die te kwistig met javel omsprong.

En toch, indien met mate gebruikt, is chloor nog steeds het meest effectieve middel om zwembadwater te ontsmetten en zal het zeker geen onaangename geur veroorzaken.

Manueel versus automatisch de waterkwaliteit optimaliseren

Manueel

Wanneer je manueel 3 x per week de waterkwaliteit meet en enkel op dat ogenblik de waardes manueel optimaliseert, zijn er veel pieken en dalen in het verbruik van chemicaliën. Op sommige momenten zal er te weinig aanwezig zijn, waardoor het later weer overgecompenseerd wordt. Op deze manier zal de consumptie van chloor zeker hoger zijn, dan wanneer constant een ideale hoeveelheid wordt aangehouden.

De chloortabletten bevatten een stabilisator die zorgt voor een geleidelijke werking van chloor. Zonder deze stabilisator zou het chloor zeer snel worden afgebroken door het zonlicht. Deze stabilisator is cyaanzuur, dit zuur wordt echter niet meer afgebroken en stapelt zich op in het water. Wanneer de hoeveelheid cyaanzuur te hoog wordt, verminderd de werking van chloor. De enige oplossing is dan om het water in het zwembad te vervangen door nieuw en schoon leiding water.

Automatisch

Een automatisch meet- en regelsysteem op basis van vloeibare chloor zal constant de waardes van het zwemwater meten en optimaliseren. Wanneer de chloor en pH-waardes constant gemonitord en bijgestuurd worden, blijft het water met een minimale chloor hoeveelheid in optimale conditie. In dit systeem is er geen cyaanzuur nodig om te stabiliseren, enkel de nodige chloor op dat moment zal worden geïnjecteerd. Dit systeem heeft steeds sensoren in de circulatie en vangt de behoefte aan chloor en zuur onmiddellijk op. Op een zonnige dag en intens gebruik van het zwembad bij de barbecue zal de chloordosering dus meer chloor toedienen dan op een druilerige maandag ochtend.

 

Automatische chloordosering en UV-ontsmetting

Voor mensen die echt overgevoelig zijn aan chloor raden wij steeds aan om naast dit ontsmettingssysteem ook nog een uv-lamp te plaatsen. Hier wordt het water ook op biologisch niveau gedesinfecteerd zonder chemische stoffen. De bacteriën die door de uv-lamp stromen worden gedestabiliseerd en kunnen zich niet langer voortplanten. Hierdoor is er minder nood aan chloor voor volledige desinfectie

De voordelen aan dit systeem zijn het gebruiksgemak, de minimale hoeveelheid chloor dankzij de uv-lamp en de afwezigheid van cyaanzuur in het water.

De nadelen zijn dat je de uv-lamp na een tijd dient te vervangen en dat je bidons chloor dient aan te kopen.

Ontsmetting via zoutelektrolyse en hydrolyse

Een andere veel gebruikte techniek werkt op basis van zout. Door elektrolyse wordt het zout (NaCl) omgezet in natrium en chloor. Bij deze techniek gaat de installatie van het zwembad als het ware zelf chloor aanmaken. Het is dus fout te denken dat je volledig chloorvrij kan zwemmen indien je voor zoutelektrolyse kiest.

Indien de zoutelektrolyse kan gecombineerd worden met hydrolyse is de zoutconcentratie en dus de hoeveelheid chloor in het zwembad inderdaad lager. 

Hydrolyse is een techniek waarbij door elektrische spanning de aanwezige molecules worden gesplitst. Deze vluchtige elementen zijn gedurende zeer korte tijd desinfecterend. Omdat ze hun werking snel verliezen zijn ze enkel effectief binnen een korte afstand van de elektrolyse cel.

Een van de belangrijkste voordelen is dat je geen bussen chloor dient aan te kopen en dat zout goedkoper is. Bovendien is het zwembadwater zachter door de ontkalkende functie.

Let wel op, elk voordeel heeft zijn nadeel. De elektrolyse cel dien je regelmatig te ontkalken en vervangen. Bovendien is zout zeer corrosief en tast het zelfs inox 316 aan. Hou er dus rekening mee dat jouw rolluikas, warmtepomp en circulatiepomp minder lang zullen meegaan. Bovendien wordt het chloor steeds op hetzelfde tempo aangemaakt. Dit systeem kan niet inspelen op de pieken en dalen in de nood aan chloor.

 

Conclusie

De uv en hydrolyse techniek zijn onvoldoende om zonder enige vorm van chloor ontsmetting in een schoon en onderhoudsvriendelijk zwembad te voorzien. Daarom  worden ze dus steeds in combinatie met een andere techniek gebruikt om deze te optimaliseren. Proper zwembadwater zonder chloor is dus een mission impossible, maar door andere technieken te combineren kan je de aanwezige hoeveelheid chloor wel aanzienlijk verlagen.

Bij Compass Pools geloven we in de meerwaarde van een inbouw zwembad. Onze experten helpen je dan ook graag verder met een gratis offerte. Vraag een vrijblijvende offerte aan >

 
Vond je dit een leuk artikel? Deel het op: