Past een zwembad wel in mijn tuin?

Past een zwembad wel in mijn tuin?

Vaak is het moeilijk om je een zwembad voor te stellen in je eigen tuin. Als je de catalogi opent, lijkt het wel of iedereen die een zwembad heeft een tuin heeft zo groot en vlak als een voetbalveld. In de werkelijkheid is dit uiteraard niet altijd het geval.

Hieronder kan je enkele slimme tips en tricks vinden om ook in jouw tuin een zwembad te plaatsen en van jarenlang zwemplezier te genieten.


De grootte van je tuin

Aan de grootte van jouw tuin is er nu eenmaal weinig te doen of je moet het lot van de buren kopen. Size doesn’t matter zeggen ze vaak, maar klopt dat ook voor een zwembad? Uiteraard hoor je niemand klagen dat zijn of haar zwembad te groot is, maar dat wil  niet zeggen dat een kleiner zwembad model geen plezier, ontspanning en rust kan brengen.

Bovendien kan een tegenstroom ook in een kleiner zwembad kilometers zwemplezier garanderen.

In deze blog lees je overigens meer over zwembadmodellen voor een kleine(re) tuin.

Kan het zwembad aansluitend aan het bestaande terras geplaatst worden?

Ja, maar ...

Niet vergeten dat een zwembad helemaal waterpas komt te staan (als alles goed gedaan is :wink:)en je terras is dat niet. Want een terras wordt steeds onder een lichte helling geplaatst zodat het regenwater niet tegen het huis blijft staan. Zo kan het gebeuren dat het regenwater in je zwembad loopt en dat moet net vermeden worden. 
Een mogelijke oplossing is om een gootje tussen het terras en het zwembad aan te leggen. Een nog beter alternatief is om een partij stapstenen, keien of planten te voorzien tussen het terras en je zwembad. Op deze manier kan je ook het eventuele niveauverschil tussen je terras en zwembad verdoezelen.

Wat met een niveauverschil in de tuin?

Een zwembad kan uiteraard niet onder een helling geplaatst worden, dan zou dat bommetje wel eens verkeerd kunnen uitdraaien. Maar in de meeste gevallen is de tuin toch niet volledig vlak. Daarom wordt het zwembad meestal geplaatst op dezelfde hoogte als het hoogste punt in de tuin. Dit om zo veel mogelijk regenwater en eventueel modder uit het zwembad te weren.

Rondom om het zwembad kan je het hoogteverschil opgevangen door aan te werken met grond en gras in een lichte helling of door een opstapje.

In sommige gevallen is een heuveltje of een opstapje niet voldoende, maar ook hier bestaan oplossingen voor. Door het plaatsen van betonnen L-profielen is een zwembad vrijwel overal mogelijk. Op hoogte of ingewerkt in het reliëf.

Zorg in elk geval steeds voor goede afwatering rondom, zo hou je het zwembad makkelijk schoon en hygiënisch.


Conclusie

Jouw tuin hoeft dus helemaal niet tot op de millimeter recht te liggen of zo groot zijn als een voetbalveld. Samen met jouw project kijken we naar de mogelijkheden en kiezen we voor de beste oplossing.

Contacteer ons om jouw droomrealisatie te bespreken!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op: