8 tips voor een zuiniger zwembad

8 tips voor een zuiniger zwembad

Een zwembad dat is eindeloos genieten wanneer de zon volop schijnt. Om je ook te laten genieten van een gunstig energie- en waterverbruik, geven we je graag 8 tips voor een zuiniger zwembad. Zonder in te boeten aan comfort!

Een win-win als je het ons vraagt, want je geniet nog altijd evenveel van je zwembad, maar dan tegen een lagere factuur.

1. Plaats van het zwembad in de tuin

Laten we beginnen met een no-brainer maar toch een zeer effectieve maatregel om te besparen. Zonne-energie natuurlijk! Een zwembad dat de hele dag in de zon ligt zal minder energie vragen van je warmtepomp dan een zwembad dat verscholen zit onder een enorme boom of in de schaduw van het huis ligt.

Wie voor een zwembad met rolluik kiest kan heel wat euro’s besparen. Een automatische rolluik kan actief het water opwarmen, maar natuurlijk enkel met de zon. Ga dus even goed na of de plaats waar je het zwembad wenst zoveel mogelijk zonlicht kan vergaren. De zon staat het hoogst op het middaguur. De hoeveelheid zonnestralen tussen 10.00u ’s ochtends en 14.00u namiddag zijn de belangrijkste als het gaat om zonne-energie.

Het kan dus in sommige gevallen de moeite zijn om op de planning het zwembad een metertje op te schuiven om zo van de gratis zon te genieten.

2. Soort van afdekking op je zwembad

Een zwembad kan je op verschillende manieren afdekken. Een noppenfolie is in aankoop zeker de goedkoopste, en doet wat het moet doen: je water afdekken.

Een andere mogelijkheid die daarenboven het zwembad veilig afdekt is een 4-seizoenen zeil. Dit is sowieso goed om niet te veel water te laten verdampen en zal ervoor zorgen dat je waterfactuur minder hoog is. Een noppenfolie of een 4-seizoenen zeil zullen je water echter niet actief opwarmen. Hiervoor zal je nog steeds een beroep moeten doen op een warmtepomp.

Wens je een elektrische afdekking die zowel praktisch is, maar ook een strakke afwerking heeft? Dan is een elektrische rolluik met lamellen een aanrader. Daarnaast zal een PVC solar rolluik ook actief je zwembad water opwarmen wanneer de zon schijnt.

Wie daar graag nog een stapje boven gaat, kiest voor een polycarbonaat rolluik. Dit type van zwembadafdekking warmt het water nog beter op en heeft een langere levensduur. Dankzij deze methode zal tijdens de zomermaanden je warmtepomp niet aanslaan.

Zwembadafdekking

3. Goed gebruik van je zwembadafdekking

Wanneer je kiest voor een zwembadafdekking, kan je deze best ook op een efficiënte manier gebruiken. Wanneer je niet thuis bent of niet van het zwembad geniet, is het goed om je zwembadafdekking te sluiten zodat deze het water kan opwarmen of minstens de temperatuur kan behouden.

‘s nachts zal je rolluik weinig actief kunnen bijbrengen, het zorgt er natuurlijk wel voor dat het zwembadwater niet te snel afkoelt.

4. Regelmatig schoonmaken

Door je zwembad goed te onderhouden, kan je ook al snel een aardige duit besparen. Dit kan je doen door zoveel mogelijk vuildeeltjes er zelf uit te halen. Hierdoor zal je merken dat het verbruik van producten zoals chloor en zuur beduidend lager zijn.

Daarnaast maak je best de filter ook regelmatig schoon, verwijder je bladeren met het of poets je regelmatig je rolluikbak.

5. Meet en regeltechniek

Je kan het verbruik van producten erg minimaliseren door de installatie van een meet en regeltechniek die volledig automatisch de waterkwaliteit op peil houdt.

Chloor wordt afgebroken door het zonlicht en bovendien kan de chloor niet voldoende desinfecteren indien de pH-waardes niet optimaal zijn. Deze meet en regeltechniek zal continu deze waardes meten en enkel de hoeveelheid chloor en zuur toevoegen die nodig is. Zo zal dit systeem dus nooit overdoseren en bespaar je aardig op het verbruik van deze onderhoudsproducten.

6. Kies voor een warmtepomp

Een inverter warmtepomp is reeds een zeer rendabele manier om het zwembadwater te verwarmen. Deze pompen halen de warmte uit de omgeving en kunnen zo het water opwarmen tot 30°C.

Let wel, de buitentemperatuur dient minimum 14°C-15°C te zijn opdat deze warmtepomp optimaal kan werken. Tijdens de wintermaanden is het geen besparende maatregel om een buitenzwembad via een warmtepomp opwarmen. Een goed onderhouden warmtepomp is ook rendabeler dan eentje die vol mos en stof hangt.

7. De circulatiepomp

De circulatiepomp zorgt voor de watercirculatie in het zwembad en is noodzakelijk voor een goede waterkwaliteit. Deze wordt zo afgesteld dat er 12 uur per dag gefilterd wordt. Velen suggereren om deze filtering ’s nachts te doen om zo de kosten van de elektriciteit te drukken.

Dit is echter geen goede oplossing want de watercirculatie dient voor een goede vermenging van warm en koud water. En aangezien de zon het water overdag opwarmt. De zonnestralen breken chloor af, het chloor gehalte dient dus ook vooral overdag op peil gehouden te worden. Om het wateroppervlak schoon te houden dient de skimmer natuurlijk ook te werken.

8. Vantage

Heb je toch niet zoveel tijd om je zwembad regelmatig van een manuele schoonmaak te voorzien? Geen probleem! Compass Pools is de enige op de markt die een zelfreinigend monoblok zwembad kan aanbieden met een geïntegreerd zelfreinigend systeem. Door spuitnozzles op strategische plaatsen in te bouwen is de watercirculatie optimaal en blijven er nergens vuildeeltjes achter. Door deze optimale watercirculatie zijn er minder chemische producten nodig.


Conclusie?

Dus wil jij een op en top zwembad dat zichzelf reinigt en gunstig in verbruik is? Contacteer ons dan voor een vrijblijvend gesprek of vraag een gratis offerte aan.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op: