Wat is de kostprijs per jaar voor een zwembad?

Wat is de kostprijs per jaar voor een zwembad?

Wat is nu de echte kostprijs per jaar voor een zwembad? We merken in de markt dat niet alle aanbieders hier transparant over zijn, zeker sinds de stijging van de energieprijzen die we vorig jaar gekend hebben. Daarom dat we in dit artikel enkele zaken willen updaten en zoveel mogelijk op scherp zetten.

De kost per jaar hangt van een aantal factoren af. Een exact cijfer geven is daarom niet zo eenvoudig. Zo is de grootte van jouw zwembad voor een heel stuk bepalend voor de onderhoudskosten. Het spreekt voor zich dat een zwembad van 11,5m op 4m meer onderhoudskosten vraagt dan eentje van 5,3 op 3,2m.

Maar over het algmeen mag je voor elk zwembad volgende vier kostenposten verwachten: 

  • Kosten voor onderhoud van je zwembad
  • Kosten voor verwarming van je zwembad 
  • Kosten voor onderhoudsproducten voor je zwembad
  • Kosten voor het aanvullen van je zwembadwater

We gaan dieper in op elk van deze kosten.

1. Kosten voor het onderhoud van je zwembad

Om je zwembadwater helder te houden, is een filtersysteem onontbeerlijk. Er zijn verschillende filtratiesystemen, maar de meeste werken met een zandfilter.

Afhankelijk van het debiet dat de filterpomp aankan, zal je deze dus toch vaak enkele uren per dag moeten laten draaien. Van medio april tot midden oktober zal je filterpomp ook langer draaien dan in het laagseizoen. Ook hier telt: hoe groter je zwembad, hoe zwaarder je pomp.

In maart 2023 zien we elektriciteitsprijzen die terug schommelen rond de 0,38€ / kW, wat gelukkig weer een stuk lager is dan de uitzonderlijke pieken die we enige maanden geleden hebben vastgesteld.

Afbeelding met grafiek

Automatisch gegenereerde beschrijving
bron: Vreg- update 13 maart 2023- voor regelmatige updates dashboard.vreg.be

Hoe dan ook, zijn we dankzij onze innovatieve technologieën in staat om de energie-efficiëntie van je zwembad nog verder te verhogen en zodoende de energiekosten nog meer onder controle te houden.

Een frequentiegestuurde pomp verbruikt gemiddeld heel wat minder energie dan een standaardpomp. Intelligente sturing in functie van temperatuur, gebruik van het zwembad od niet, tijdstip van de dag (capaciteitsplanning) kan je tot 30% op je energiekosten besparen. Vraag naar ons Compass Eco-Pakket

Afhankelijk van het systeem je verkiest, dien je rekening te houden met een jaarlijkste kost tussen € 1.000 tot € 1.700.

2. Kosten om je zwembad te verwarmen

Om van een comfortabel warm buitenzwembad te genieten, hoef je in de Benelux niet te rekenen op de zon. Dat betekent dus dat je je zwembad zal moeten verwarmen. Een comfortabele temperatuur voor je zwembadwater is rond de 26 à 29 graden. Hoeveel dat kost? Hoe groter je zwembad, hoe hoger de kosten natuurlijk.

Maar er zijn nog andere factoren die ervoor zorgen dat je meer of minder zal betalen om je zwembad te verwarmen:

  • Laat je je zwembad afgedekt of niet
  • Kies je voor een solar lamellen afdekking: solar lamellen helpen het water te verwarmen, het gebruik hiervan levert al snel enkele extra graden gratis warmte op!
  • De buitentemperatuur
  • De ligging van je zwembad

Je kan de energiekosten makkelijk drukken door materiaal te kiezen met een hoog isolatiegehalte. Een monobloc kuip is hierdoor een betere keuze dan bv. kuipen uit beton of metaal. De Compass-kuipen zijn mede door de keramische kern bij de best isolerende kuipen die er zijn op de markt!

Voor een gemiddeld zwembad met een gemiddelde temperatuur van 28°C voorzien van een warmtepomp, een solar lamellen afdekking en een zwemseizoen van midden april tot medio oktober, hou je best rekening met een jaarlijks verbruik van 1.300 kw. Met een inverter warmtepomp en automatische lamelafdekking die wij intelligent kunnen sturen waardoor we de verwarming kunnen optimaliseren in functie van buitentemperatuur, tijdstip van de dag (capaciteitsplanning), … mag je rekenen op een energiekost van € 500 per jaar (gerekend aan 0,38 €/ kW – zie hierboven).

Vraag zeker naar ons Compass Eco-Pakket.

Tip: Vergeet niet dat meer dan 80% van de warmte via het wateroppervlakte verdwijnt. Een kwalitatieve afdekking haalt de totale energiekost voor een groot stuk naar beneden.

3. Kosten onderhoudsproducten voor je zwembad

De kwaliteit van je water hangt grotendeels af van bijvoorbeeld de chloorlevels, pH-waarde en ijzer. Deze controleer je door de waarden te meten met testers en kan je al dan niet geautomatiseerd bijsturen.

Bekijk zeker ook eens ons uniek zelfreinigend systeem Vantage. Dit bespaart je heel wat onderhoudswerk!

Hoe dan ook zijn alle Compass-pool zwembaden makkelijk te onderhouden dankzij de gladde bekleding. En ze zijn ook nog eens milieuvriendelijker! Omdat bacteriën geen tegelvoegen of kantjes of oneffenheden hebben om zich vast te hechten, verbruik je sowieso minder producten om het water proper te houden.

Dit gecombineerd met een automatisch doseersysteem zorgt voor een stabiele kwaliteit van je water en voor een minimaal verbruik van onderhoudsproducten. Het Compass ECO waterbeheersingssysteem is een absolute aanrader! Hou rekening met een € 250 per jaar aan onderhoudsproducten.

Tip: Als je filtersysteem optimaal werkt, zal ook het verbruik van reinigingsproducten lager liggen en dus kostenbesparend werken. We raden dan ook aan om jaarlijks een winteronderhoud en onderhoud bij opstart seizoen te laten doen door een gespecialiseerde firma zoals de onze. Contacteer ons voor een afspraak telefonisch 011 / 960 966 of via ons contactformulier.

4. Kosten voor het aanvullen van zwembadwater

Elk zwembad verliest een bepaalde hoeveelheid water:

  • Verdamping: goed gebruik van een degelijk roldek kan hier al veel aan verhelpen.

  • Zijn jouw kinderen dol op waterspelletjes in en rond het zwembad? Of lig je liefst van al rustig te dobberen op je luchtmatras met een cocktail in de hand?

  • Bij traditionele zwembaden en installaties , dien je het waterniveau in de winter overigens te laten zakken onder de skimmers om vriesschade aan je zwembad te vermijden. Dit is bij Compass zwembaden met onze geïntegreerde skimmers in elk geval helemaal niet nodig!

Bij een traditioneel filtersysteem dien je ook regelmatig een “backwash” te doen teneinde de filter zelf te reinigen. Reken al snel een 20 tot 32 m³ water dat je zo dient te vervangen op jaarbasis (uiteraard ook afhankelijk van de grootte van je zwembad).

In Vlaanderen betaal je ongeveer € 4,30 per m³ water (zie vmm.be). Voor af- en bijvullen dien je dan ook al snel rekening te houden met € 90 tot € 140 per jaar.  

Ons ECO waterbeheersingssysteem maakt een backwash echter overbodig! Hiermee bespaar je aanzienlijke hoeveelheden water. Goed voor het milieu en je portemonnee! Vraag hier zeker naar.


Samengevat?

Als we de optelsom maken komen we dus op een jaarlijks bedrag voor je zwembad op een bedrag tussen de € 1.750 en € 2.450. Op maandbasis komt dit tussen de € 145 en € 200. Hiervoor geniet je het jaar rond van een perfect onderhouden zwembad.

Onthou vooral dat:

  • Het regelmatig onderhouden van je zwembad je op langere termijn eerder geld bespaart dan kost.

  • Je met Compass heel wat geld bespaart aan energie- en waterkosten waardoor de terugverdientijd van ons Compass ECO Pakket amper 3 jaar is.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op: