Wanneer mijn zwembad terug opstarten en zomerklaar maken?

Wanneer mijn zwembad terug opstarten en zomerklaar maken?

Nu de winter en het natte voorjaarsweer eindelijk achter de rug lijken te zijn, waarvoor je je zwembad winterklaar hebt gemaakt, durven we al stilaan dromen van die warme zomeravonden aan het zwembad. Om je zwembad in optimale omstandigheden te hebben zodra de eerste zonnestralen ons bereiken, kan je best op tijd starten met wat voorbereidingen. We geven je hierbij alvast enkele tips om je zwembad zomerklaar te maken.


Wanneer best je zwembad terug opstarten na de winter?

Er is geen exacte wetenschap beschikbaar om dit moment te bepalen. Uiteraard is dit afhankelijk van de locatie en van het klimaat, maar ook zeker en vast van de installatie die je hebt.

Algemeen gezien is de regel dat je best kan wachten tot de kans op vorst volledig weg is. In België is dit meestal vanaf april niet meer het geval.

De 5 stappen om je zwembad zomerklaar te maken

Volg onderstaande stappen om je zwembad terug in zomerconditie te krijgen.

1. De schoonmaak van je zwembad na de winter

Zwembad zomerklaar maken

1.1 Zwembad vrij maken: Winterzeil en bladafval verwijderen

Indien je zwembad afgedekt werd met een winterzeil, dien je dit eerst te verwijderen. Met een schepnet verwijder je al het blader- en ander vuilafval. Vervolgens kan je het winterzeil met proper water en een zachte borstel schoonmaken. Nadien laat het je het best goed opdrogen in de zon vooraleer het op te plooien.

1.2 Vuil uit skimmers verwijderen en de bodem schoonmaken

Eens het zwembad vrij is, ben je klaar voor het 'vuile' werk. Als eerste dien je het grof vuil uit de skimmers en van de bodem te halen door middel van een schepnet. Als het grof vuil weg is, kan je de bodem stofzuigen met de manuele stofzuiger of laten reinigen door een zwembad-robotstofzuiger. Dankzij de afgeronde hoeken van een Compass zwembad en de naadloze uitvoering, gaat dit zeer gemakkelijk. 

1.3 Waterlijn, zwarte watermarkeringen door kalkaanslag, verwijderen

Nadien ga je de waterlijn (zwarte watermarkeringen door kalkaanslag) met een zachte spons behandelen. Onze zwembaden laten zich wegens de specifieke coatings op de kuip zeer makkelijk reinigen! Voor iets hardnekkerige aanslag op een minder gladde kuip, kan je ook een waterlijnreiniger gebruiken.

2. Terug op niveau: water tot halverwege de skimmers

Soms kan het nodig zijn om je zwembad bij te vullen. Let op dat je hiervoor altijd leidingwater gebruikt in plaats van bron- of grondwater! Leidingwater is immers de enige juiste basis voor proper en helder zwemwater gedurende de hele zomer. Zorg er ook voor dat het peil hoog genoeg staat in functie van een lamellenafdekking.

De algemene richtlijn is dat het water tot ongeveer halverwege de skimmers moet staan. 

3. Techniek terug opstarten: Filter en zwembadverwarming

Nu het zwembad proper is en het water terug bijgevuld is, is het tijd om de techniek terug op te starten. Kijk en voel eerst zeker even of alle koppelingen terug zijn aangedraaid! Deze koppelingen zijn immers zeer gevoelig voor lekkages.

De filters mogen nu enkele dagen draaien om het water proper te krijgen. Als je voor de winter een overwinteringsproduct hebt toegevoegd dan zal een periode van ongeveer 3 dagen filteren voldoende zijn. Mocht je dit niet gedaan hebben, dan kan de filter best nog wat langer lopen.

Nadien kan je ook de zwembadverwarming inschakelen.

4. Waterbalans checken: chloor- of zoutgehalte en de pH-waarde

Filterinstallatie, check. Verwarming, check. Tenslotte is het tijd om de waterbalans te controleren. Met een digitale watertester controleer je het chloor- of zoutgehalte en de pH-waarde van het zwembadwater. De pH-waarde stel je best als eerste terug op orde, anders zullen de andere producten hun impact missen en heeft chloor toevoegen geen zin. Indien het choorgehalte te laag is, kan een zogenaamde chloorshock nodig zijn om het chloorgehalte terug op peil te krijgen. 

5. Pool party

Als je bovenstaande stappen hebt gevolgd, is je zwembad helemaal klaar voor een spetterende poolparty! Zoek je nog enkele toffe floaties? Lees dan zeker onze blogpost over de 10 leukste opblaasbare spullen voor je zwembad.

Let wel op, ook na de poolparty dien je op regelmatige basis je zwembadwater te controleren om zorgeloos van je zwembad te genieten.

Heb je nog geen zwembad? Neem gerust contact met ons op en dan bekijken we samen de verschillende mogelijkheden.
 

                                                                  Contacteer ons

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op: