Een zwembad laten plaatsen? 8 tips om de juiste partner te kiezen!

Een zwembad laten plaatsen? 8 tips om de juiste partner te kiezen!

Een zwembad plaatsen is vakwerk, maar hoe kies je de juiste partner? Je droomzwembad is een investering op lange termijn. De keuzes die je maakt zijn dan ook bepalend voor de levensduur van je zwembad. Wij zetten alvast de 8 belangrijkste tips voor je op een rijtje.

1) Kies voor kwalitatief materiaal

Alles begint bij de keuze van je zwembadkuip. Het materiaal van je badkuip is allesbepalend voor o.a. de levensduur, de isolatiewaarde en de hygiëne van je zwembad.

Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen, deze kunnen je ook op termijn extra kosten bezorgen. Speel hier slim op in door je vooraf te informeren. Zo moet bijvoorbeeld de liner of polyester eindlaag van een bouwkundig zwembad na verloop vervangen worden.

2) Weg met osmose

Bij osmose dringt water door tot in de binnenste lagen van de zwembadkuip waardoor er blaasjes kunnen ontstaan. Een zwembadziekte die je liever niet oploopt.

In de beginjaren werd hoofdzakelijk polyester gebruikt bij zwembadkuipen. Nu heb je meer materiaalkeuze die elk zijn eigen kwaliteiten hebben: vinylester, epoxy, keramisch composiet, …

TIP: Let tijdens je aankoop op de osmose-garantie die de zwembadbouwer meegeeft. Dit moet bij aankoop minstens 15 jaar zijn.

3) Minimaal warmteverlies met de juiste isolatie

Je kan eenvoudig de energiekosten drukken door materiaal te kiezen met een hoog isolatiegehalte. Een monobloc kuip is hierdoor een goede keuze t.o.v. kuipen uit gewapend beton of metaal. Bij de aankoop van je zwembad kan je het isolatievermogen eenvoudig nagaan door te informeren naar de Lambda- of R-waarden.

Met isolerende chape kan je ook extra isoleren rondom je kuip. Samendrukkend materiaal wordt afgeraden omdat dit verzakkingen kan veroorzaken.

TIP: Vergeet niet dat het merendeel van de warmte via het wateroppervlakte verdwijnt. Een kwalitatieve afdekking is dus een must!

Isolerende zwembadafdekking

4) Een proper zwembad start bij je materiaal

De hygiëne van je zwembad hangt vast aan diverse factoren: de waterkwaliteit, afwerkingslaag en kuipvorm.

Zorg voor een automatische meet- en regeltechniek die de PH-waarde en het chloorgehalte van je water meet. Zo heb je steeds de beste waterkwaliteit. Daarnaast is de afwerkingslaag van je kuip cruciaal. Hoe gladder en harder deze laag is, hoe hygiënischer je zwembad. Ten slotte heeft ook de vorm van je kuip effect op je watercirculatie. Een kuip die gedeeltelijk opgebouwd is uit ronde hoeken heeft een betere circulatie. Hierdoor worden de hoeken en naden minder snel vuil.

Een zwembad dat zichzelf reinigt? Ontdek het hier!

5) Je zwembad kwalitatief laten plaatsen

Een zwembad kies je niet zomaar, vertrouw daarom op deskundige vakmannen! De kwaliteit van de firma kan je eenvoudig achterhalen door een duik te nemen in hun geschiedenis. Vraag steeds meerdere referenties en een bezoek aan bij het bedrijf. Zo krijg je een duidelijk beeld over hun vakkundigheid.

6) Hoelang duurt de plaatsing?

Geduld is een mooie deugd, ook bij de plaatsing van je zwembad! Voor elk zwembad type zijn er andere bouwtechnieken, hierdoor kan de bouwtijd ook verschillen. Een bouwkundig zwembad vraagt meer tijd, dan de plaatsing van een monobloc. Bij ideale weersomstandigheden kan een monobloc al in één week helemaal afgewerkt én zwemklaar zijn!

Benieuwd hoe een zwembad geplaatst wordt?

7) De perfecte kleur

Een natuurlijke look of nét zo blauw als de Caribische zee? Je zwembad vormt een verlengstuk met je huis en tuin. Kies daarom voor een kleur die jij mooi vindt en past in de omgeving. Vraag vooraf voldoende beeldmateriaal aan van jouw gekozen kleur. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

De kleur van je zwembad kan door UV-stralen verkleuren. Kies daarom voor een afzonderlijke beschermlaag, hierdoor zal je eindlaag langer kleurvast zijn. Een zwembad dat in massa gekleurd is zal dus sneller verkleuren.

8) Gegarandeerd plezier

Ook bij je zwembad is de garantie belangrijk. Vertrouw niet enkel op het woord van je verkoper, maar let op dat je garantietermijn duidelijk opgenomen is in je verkoopsvoorwaarden. Een fabrieksgarantie is altijd handig, zo ben je altijd beschermd ook wanneer je verkoper niet meer bestaat.


Kortom?

Ga bewust om met de keuzes die je maakt vóór de aankoop van je zwembad. Welke materialen wil je gebruiken? Wie gaat het plaatsen? Laat je bijstaan door een ervaren partner die je kan begeleiden doorheen het proces. Zo kan jij na afloop zorgeloos genieten van je eigen zwemparadijs!

Wil je graag de mogelijkheden van een zwembad ontdekken? Neem zeker contact met ons op, doorblader onze online catalogus of vraag vrijblijvend een offerte aan!

                                                                  Contacteer ons

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op: